پیوستن غول‌های نفتی به بریکس و تسریع دلارزدایی-راهبرد معاصر

پیوستن غول‌های نفتی به بریکس و تسریع دلارزدایی

با پیوستن صادرکنندگان بزرگ نفت به گروه بریکس، ایده به کارگیری ارز‌های بومی به جای دلار برای تجارت بین کشور‌های عضو قوت می‌گیرد.
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۹ - ۰۴ شهريور ۱۴۰۲ - 2023 August 26
کد خبر: ۲۰۱۴۰۲

به گزارش راهبرد معاصر، گلوبال نیوز در گزارشی نوشت: با ملحق شدن ایران، ​عربستان سعودی، و امارات عربی متحده به بریکس، این گروه اکنون شامل تولیدکنندگان و واردکنندگان بزرگ جهانی نفت می‌باشد.

 

رئیس جمهور آفریقای جنوبی پنجشنبه در اجلاس بریکس اعلام کرد شش کشور ایران، آرژانتین، مصر، ​ اتیوپی، عربستان و امارات در تاریخ یکم ژانویه ۲۰۲۴ به عنوان اعضای این گروه پذیرفته خواهند شد. اعضای فعلی بریکس عبارتند از: برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی.

 

یکی از فعالان صنعت نفت در شانگهای که خواست نامش فاش نشود، جمعه به گلوبال نیوز گفت عضویت تولیدکنندگان و مصرف کنندگان نفت در این گروه مبنایی ایجاد خواهد کرد تا اعضای بریکس از ارز‌های بومی برای پرداخت استفاده کنند، که به طور قطع می‌تواند هزینه‌های مبادله را کاهش دهد.

 

بر اساس گزارش‌های رسانه ای، کشور‌هایی که تا ماه اوت علاقمندی خود را برای پیوستن به بریکس اعلام کرده اند، ۶۰ درصد ذخایر کشف شده نفت و گاز جهان را در اختیار دارند. فعال صنعت نفت در شانگ‌های گفت: «اگر دیگر تشکل‌های تجاری را در نظر بگیرید که اعضای فعلی گروه بریکس و نیز کشور‌هایی عضو آن هستند که می‌خواهند به بریکس ملحق شوند، کافی است یک نظام مستقل پولی فراملی ایجاد شود. این بدان معناست که تجارت نفت بین المللی بیشتر می‌تواند از طریق استفاده از ارز‌های بومی برای پرداخت فشار ناشی از استفاده از دلار نفتی را از بین ببرد.

 

بر اساس بیانیه‌ای که در پانزدهمین اجلاس سه روز بریکس - که پنجشنبه پایان یافت- منتشر شد، سران بریکس بر اهمیت ترغیب استفاده از ارز‌های داخلی (بومی) در تجارت بین المللی و مبادلات مالی بین کشور‌های عضو بریکس و شرکای تجاری شان، و تشویق تقویت شبکه‌های بانکی متناظر بین کشور‌های عضو بریکس و فراهم کردن امکان پرداخت‌ها با ارز‌های بومی تاکید کردند.

 

آمار و ارقام موجود نشان می‌دهد تاکنون حجم مبادلات در گروه بریکس با استفاده از دلار و یورو روند کاهشی داشته است. در واقع، روند کاهش حفظ اوراق خزانه داری آمریکا به تدریج بروز کرده است. حفظ اوراق خزانه داری آمریکا در عربستان در ماه ژوئن به پایین‌ترین میزان در شش سال اخیر و به ارزش ۱۰۸ میلیارد و صد میلیون دلار تنزل کرد. فروش خالص فزاینده بدهی آمریکا حدود ۸۰ میلیارد دلار است. بر اساس اطلاعات وزارت خزانه داری آمریکا، امارات نیز در مجموع حدود چهار میلیارد دلار بدهی آمریکا را فروخت.

 

تحلیلگران تصریح کردند این روند دلارزدایی در واقع نتیجه ناخوشایند کار خود آمریکاست. در سال‌های اخیر تحریم‌های مالی یک جانبه و پیاپی آمریکا ضرورت و فوریت دلارزدایی را روز به روز برای کشور‌های بیشتری یادآوری کرده است؛ چیزی که هم اکنون به یک اجماع کلی تبدیل شده است.

 

در عین حال، دلار آمریکا همواره با اعتماد جهانی به بدهی آمریکا تقویت شده است. اما آمریکا با تسهیلات کمی نامحدود و افزایش شدید و گسترده نرخ بهره بانکی به اقتصاد دیگر کشور‌های جهان آسیب زده است. وانگ، مدیر یک شرکت اوراق بهادار مستقر در پکن گفت: شاید در گذشته جایگزین بهتری برای دلار نبود، و قدرت شدید اقتصادی آمریکا این امکان را می‌داد تا دلار همچنان به قبضه بازار ادامه دهد. اما الان شرایط فرق کرده است./ باشگاه خبرنگاران

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده